full screen background image

„Marea Unire – România, la 100 de ani” a fost proiectat joi, în premieră, în prezenţa Custodelui Coroanei, Margareta

Distribuie

Documentarul AGERPRES „Marea Unire – România, la 100 de ani” a fost proiectat joi, în premieră, în prezenţa Custodelui Coroanei, Margareta, şi a principesei Maria, evenimentul având loc la CinemaPro din Capitală.

Andrei Giurgia a participat la eveniment, iar întreaga intervenție pe care acesta a avut-o în cadrul emisiunii Dimineți Animate, în direct de la București o puteți asculta aici:

Directorul general AGERPRES, Alexandru Giboi, a declarat, înainte de proiecţie, că filmul este „sută la sută despre emoţii”.

„Ce facem în seara asta din punctul meu de vedere nu este doar nou, este un moment memorabil. Suntem la începutul anului 2018, anul Centenarului, şi AGERPRES marchează aceste moment printr-un film-eveniment, un film care defineşte o perioadă, un film care ajută publicul să înţeleagă mai bine ce s-a întâmplat acum o sută de ani şi nu doar acum o sută de ani. O să aveţi o surpriză pe parcursul filmului”, a spus Alexandru Giboi.

Povestea filmului pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei.

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza