full screen background image

Matei Marian a vorbit în Viva Cafe despre statuia lui Ștefan cel Mare

Matei Marian, ghidul de turism de la Școala de ghizi din Iași, a fost prezent astăzi în Viva Cafe cu Radu și Andreea pentru a ne vorbi despre controversata statuie a lui Ștefan cel Mare.

Matei ne-a povestit că ideea ridicării statuii marelui voievod la Iași a apărut în anul 1856, din dorința caimacamului Theodor Bals de a se opune Unirii Principatelor.  Însă s-a renunțat la acest lucru odată cu moartea caimacanului în 1857, discuțiile referitoare la monument reluându-se după 14 ani.

Am aflat de la Matei că de realizarea statuii se leagă numele sculptorului francez Fernier, care a construit monumentul în funcție de documentația realizată de postelnicul Gheorghe Asachi. Ceremonia dezvelirii statuii a avut loc la data de 5 iunie 1883, în prezența regelui Carol I, și a fost memorabilă. Vasile Alecsandri a compus pentru acest prilej poezia „Odă la statuia lui Ștefan cel Mare”.

Statuia are o înălțime de 4,5 metri și este confecționată din bronz, domnitorul fiind înfățișat cu barbă și cu o coroană catolică pe cap, acest fapt stârnind diverse controverse.

Însă mai multe detalii interesante legate de construirea statuii lui Ștefan cel Mare aflați în interviul de mai jos pe care Radu și Andreea i l-au luat lui Matei.

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *