full screen background image
matei marian

Matei Marian: Ce știi despre stadionul ”Emil Alexandrescu” din Iași?

Distribuie

În emisiunea Viva Cafe cu Radu și Andreea a revenit ghidul de turism Matei Marian, care ne-a vorbit despre istoria Stadionului Emil Alexandrescu din Iași.
„Stadionul Emil Alexandrescu este printre puținele stadioane din România care are o intrare subterană spre vestiare”, ne-a mărturisit Matei. Puțini știu că stadionul are un mic hotel, lângă peluza B, dotat cu 11 camere.

Povestea Stadionului Municipal ”Emil Alexandrescu” începe în perioada interbelică. Primele echipe de fotbal au fost „Textila M.V”, „Victoria C.F.R.” și „Ateneu Tătărași”.

Echipa „CSU Iași” a luat ființă în 1947, iar „Politehnica Iași” în 1945. Mai apoi a apărut echipa „Locomotiva Iași”.
Pe stadion se disputau și meciurile echipei de handbal „Știința Iași”, însă nu erau 7 jucători într-o echipă, ca acum, ci 11. Tot în această perioadă s-a format și echipa de rugby CSMS Iași.

Pe 23 august 1960 se inaugurează Stadionul „23 August”, cu o capacitate de aproximativ 15.000 de locuri, care era dotat cu o arenă modernă. Atunci a avut loc și un meci amical între CSMS Iași și echipa moldoveană Zimbru Chișinău.

Politehnica Iași a purtat de-a lungul timpului denumiri ca „Sportul Studențesc” sau „Clubul Sportiv Muncitoresc”.

Din 1960, de la inaugurare, pe stadion au început să se practice mai multe sporturi: baschet, rugby, ciclism, motociclism, precum și călărie, arte marțiale și demonstrații de gimnastică. De asemenea, tot în acea perioadă au început să aibă loc foarte multe concerte de muzică populară, datorită capacității mari de care a dispus stadionul.

Denumirea stadionului provine de la numele fostului primar al Iașului, care a condus orașul în perioada 1991-1992. Emil Alexandrescu fost primul primar al Iașului ales prin vot democratic, fiind reprezentant al Frontului Salvării Naționale (FSN). A fost, de asemenea, tehnician inginer și jucător de fotbal, făcând parte, pentru o scurtă perioadă, din echipa Locomotiva Iași. Între anii 1991-1992, datorită lui, sportul ieșean a cunoscut o perioadă înfloritoare.

Echipa Poli Iași a fost desființată în anul 2010, de atunci luându-i locul echipa CSMS Iași.

Începând cu anul 2004, asupra Stadionului Emil Alexandrescu din Iași s-au făcut anumite modificări, îmbunătățiri, modernizări, numărul locurilor pe scaune ajungând la aproximativ 11.500.

Ascultă aici interviul integral cu Matei Marian:

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza