full screen background image

Matei Marian ne-a vorbit astăzi despre Statuia Independenței

Matei Marian, ghidul de turism prezent în fiecare miercuri în emisiunea Viva Cafe, ne-a făcut astăzi un scurt istoric al Statuii Independenței din Iași.

Statuia Independenței este una destul de recentă, fiind construită în anii ’80. Ideea a venit undeva prin 1975, când la București s-a făcut un concurs de construire a unor monumente care să proclame Independența României.

In Iași, statuia a fost realizată de cuplul Gabriela și Gheorghe Adoc, care au trebuit să-și împartă sarcinile. Patru ani a durat procesul de construire a statuii. În 1980 a fost dezvelită sculptura, iar la eveniment au luat parte și Elena și Nicolae Ceaușescu, impresionați de măreția monumentului, care are 11 metri, însă, cu tot cu soclu, atinge înălțimea de 17 metri.

Statuia o reprezintă pe Emilia Captaru, o distinsă doamnă din înalta societate, care a fost mătușa Gabrielei  Adoc.

Există și o legendă conform căreia doamna care înfățișează statuia ar fi Veronica Micle, pentru că la baza statuii se află un citat din Mihai Eminescu: „Independența e suma vieții noastre istorice”.

Spre final, Matei ne-a vorbit și despre Bulevardul Independenței, acolo unde se află statuia. Înainte, blocurile care împânzeau bulevardul erau situate în așa fel încât să formeze cuvântul „independență”. Tot de la Matei am aflat că această stradă a purtat mai multe denumiri: Ulița de sus, I.C.Brătianu, Gheorghe Dimitrov. După 1977, strada capătă numele de Bulevardul Independenței.

Aflați din interviul integral de mai jos mai multe detalii despre Statuia Independenței din Iași:

 

strada-independentei-iasi

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *