full screen background image
matei marian

Matei Marian: Crucea lui Ferentz va intra în circuitul turistic al Iașului

Ghidul de turism Matei Marian de la Școala de Ghizi a vorbit în cadrul emisiunii Viva Cafe cu Radu și Andreea despre Crucea lui Ferentz, cel mai vechi monument din municipiul Iași. Crucea lui Ferentz era locul în care intrai în târgul Ieșilor, dinspre județul Vaslui. Primul lucru pe care îl vedeai când intrai în târg era această cruce, care are 2 metri înălțime.

Este o cruce cu foarte mare însemnătate istorică. Se află în cartierul Nicolina, vis-a-vis de Biserica Catolică din CUG și în apropiere de mânăstirea Cetățuia. Din păcate, nu există în Iași indicatori care să confirme faptul că pe o colină situată pe malul sudic al râului Nicolina se află un monument care marchează istoria Iașului.

Matei ne-a povestit pe scurt istoricul Crucii din Ferentz

Undeva prin 1717, a avut loc războiul ruso-austriac. La Iași, domnitorul Mihai Racoviță a hotărât să se ascundă în mânăstirea Cetățuia atunci când armata austriacă a invadat județul. Austriecii au adus în plus o armată de mercenari. În momentul în care austriecii au incendiat mânăstirea, Mihai Racoviță a hotărât să apeleze la ajutorul tătarilor, în schimbul unei sume de bani. Deși armata română era inferioară celei austriece din punct de vedere al armamentului folosit, datorită tătarilor și a strategiilor adoptate de Mihai Racoviță, armata română a reușit să o învingă pe cea austriacă.

Francois Ernau, Ferentz, după cum l-au numit românii, a fost căpitanul armatei austriece. El și-a dorit foarte mult să cucerească Iașul. Solul care se afla în interiorul mânăstirii Cetățuia a reușit să iasă prin tunelul subteran care lega mânăstirea Cetățuia de mânăstirea Frumoasa. Ulterior, Ferentz a fost prins de tătari, fiind decapitat, iar trupul său afișat în fața curții domnești. Trupurile celor uciși (în număr de 500-600), printre care se afla și cel al lui Ferentz, au fost strânse lângă Fântâna Parasca, în apropierea mânăstirii Cetățuia.

Crucea este inscripționată în slavonă. Aceasta va fi în scurt timp reabilitată cu 80.000 de euro, bani din fonduri publice. Vor fi construite mai multe elemente: o platformă, trepte de acces care vor facilita intrarea turiștilor, vor fi aduse bănci, terenul va fi împrejmuit și, totodată, crucea va fi iluminată. De asemenea, va fi reconstruită aripa dreaptă a crucii, care lipsește de ceva vreme.

Ascultă interviul integral cu Matei Marian aici:

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *