full screen background image

Medicul de familie Dumitru Nicoleta vorbește în emisiunea Tonus Plus despre comportamentul corect în sezonul rece

Distribuie

Este marți, ceea ce înseamnă că în emisiunea Tonus Plus, moderată de kinetoterapeutul Elena Gheorghiță avem un nou invitat. Astăzi, am ascultat-o pe dr. Nicoleta Dumitru, medic primar și specialist în medicină de familie.  Aceasta a povestit ascultătorilor Viva FM despre rolul medicului de familie, care ar trebui să fie catalizatorul dintre pacient și medicii specialiști. Medicul de familie îi cunoaște și îndrumă pe pacienți către medicii de specialitate, în funcție nevoile specifice acestora.

A venit sezonul rece, iar cabinetele medicilor de familie au început să se umple de pacienți cu gripe, viroze sau afecțiuni ale căilor respiratorii. Nicoleta Dumitru a recomandat ca în această perioadă, în cazul în care pacienții prezintă simptome ușoare ce țin de răceală, pentru a evita supraaglomerarea cabinetelor medicale, aceștia ar trebui să încerce procurarea medicamentelor de la farmacie și administrarea acestora pentru o perioadă de trei zile. În cazul în care starea generală nu se ameliorează, este necesară consultarea doctorului de familie, pentru a primi o consultație avizată. Când vine vorba însă de antibiotic, administrarea acestuia se face la indicația și sub supravegherea specialistului. Un antibiotic nepotrivit administrat timp de doar cinci zile este eliminat de organism abia după șase luni.

Alte sfaturi date de dr. Nicoleta Dumitru pentru depășirea cu brio a sezonului rece sunt consumul ceaiurilor fierbinți, mâncatul fructelor și legumelor, suplimentarea meselor cu comprimate cu vitamina C. Specialista a recomandat ca în această perioadă să fie evitate spațiile colective și a sugerat ca în cazul răcelilor la copii, să fie utilizați aerosolii cu ser fiziologic.

Emisiunea în întregime poate fi ascultată mai jos:

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *