full screen background image

Mihai Chirica, despre incidentele de la Valea Uzului: ”Hoarde de oameni îmbrăcați în verde profanează morminte de soldați români”

Primarul Mihai Chirica a comentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, incidentele care au avut loc săptămâna trecută, la cimitirul eroilor, din Valea Uzului, județul Bacău. Poliţiştii băcăuani au declanşat, vineri, o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Internaţional Valea Uzului.

”Valea Uzului, o localitate la legătura dintre Bacău și Harghita, a devenit cel mai fierbinte punct al Europei în momentul de față, pentru că acolo se luptă românii cu maghiarii, în interiorul aceleiași țări: a României. Hoarde de oameni certați cu legea, dar cu o haină ușor colorată în verde, încearcă să profaneze și din păcate le și reușește, morminte ale soldaților români. Un act regretabil, care se petrece în interiorul Uniunii Europene, ceea ce ne arată că mai avem de lucrat mult unii cu ceilalți. Eu nu i-aș condamna pe cei care au făcut acest gest, pentru că nu sunt nici organ de poliție, nici de anchetă penală, dar aș atrage într-un mod sever atenția autorităților române care nu au reacționat până acum în niciun fel. Nu s-a simțit nicio reacție a faptului că un grup de huligani naționaliști maghiari profanează morminte românești. Corect ar fi fost ca în maximum 24 de ore, ei să fi fost arestați și prezentați românilor că autoritățile române își respectă jurământul și Constituția de stat unitar, indivizibil. Protagonistul principal a fost din nou George Simion, plângerile penale pe care le va depune vor atrage deschiderea unui dosar penal împotriva huliganilor. Asemenea cazuri izolate nu trebuie să deschidă răni mai vechi, dar trebuie să fie niște exemple foarte clare, că Statul Român trebuie să își asume (și să se trezească) și drepturi, dar și obligații față de istoria acestui popor, dar și față de viitorul lui. Eu condamn cu tărie modul huliganic în care au ieșit acele persoane de etnie maghiară și trăiesc cu speranța că într-un viitor apropiat, îi vom vedea la pușcărie, acolo unde le este locul”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *