full screen background image

„Mintea organizată” și lumea în care trăim (Daniel J. Levitin, Publica)

Distribuie

Daniel J. Levitin – crearea de sisteme în afara minții noastre

Informația devine o dimensiune a felului în care ne organizăm viața zi de zi și capată tot mai multe caracteristici. Despre „prea multă informație” ne vorbește Daniel Levitin, în cartea Mintea Organizată (Editura Publica, 2015), unde ne oferă o imagine a ceea ce înseamnă aglomerarea excesivă a minții umane și efectele produse, dar și exemple de cum putem depăși această situație. Informația, astăzi un copil adoptat al evoluției tehnologice, devine o paradigmă a cunoașterii în afara posibilităților noastre fizice.

 

Dragoș-Andrei Preutescu: După autorul Daniel Levitin, evitarea încărcării cu prea multă informație a propriei minți, ține fie de o adaptare, fie de o selecție a ceea ce știm că ne este de folos. Însă adaptarea este o pregătire a creierului pentru a face față situației, iar selecția ține mai mult de capacitatea de a conștientiza utilitatea a ceea ce vrem să auzim, să citim, să vizionăm etc. Pe care dintre cele două metode o vezi ca fiind mai satisfăcătoare?

 

Corina Giurgia: Selecția și adaptarea, mi se pare, merg mână în mână. Altfel nu se poate, pentru că atunci când devii selectiv cu ceea ce „consumi”, devii un om adaptat la ceea ce se întâmplă în jurul tău. De altfel, cred că adaptarea aceasta este una educată în măsura în care știi să faci selecția, în măsura în care știi să folosești selecția. Ceea ce ne transmite Daniel J. Levitin are de-a face cu propriul nostru mod de a ne organiza, de a simți ceea ce organizăm și de a face lucrurile în așa fel încât să ne ușurăm viața, relațiile sociale, educația copiilor.

Ascultă aici înregistrarea completă a emisiunii:

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *