full screen background image

Misterele copilăriei scriitorului Florin Irimia, povestite la „Scriitorul lunii”

Distribuie

Luna martie îl aduce în prim-plan pe scriitorul ieșean Florin Irimia, alături de  proaspăt-lansatul volum „Misterul mașinuțelor chinezești”, o carte ce surprinde            în 40 de capitole momente din copilăria și adolescența autorului

Poveștile continuă a fi construite prin amintiri, așa că membrii Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ) din Iași readuc printre ieșeni dorința de a rememora amintiri, îndemnându-i chiar să le noteze, așa cum a făcut-o Florin Irimia, desemnat scriitorul lunii martie de către ASJ. Întâlnirea cu „Scriitorul lunii” se va face luni, 27 martie, de la ora 18.00, în același loc sigur: printre cărți, la Sala „B. P. Hasdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași. Discuția va fi moderată de jurnalistul Andrei Giurgia și va porni de la baza celui mai nou volum lansat de Florin Irimia, „Misterul mașinuțelor chinezești”.

Scrierea povestirilor, după cum a mărturisit scriitorul ieșean joi, 23 martie a.c., la lansarea oficială a volumului, a pornit dintr-o dorință de a avea scris unele dintre amintiri, iar momentul scrierii primei povestiri a fost încă dinainte de a publica romanul de debut – „Defekt” – considerând cartea „Misterul mașinuțelor chinezești” ca prima lui carte, firește, nepublicată pe atunci. „«Defekt» a început să prindă contur și mașinuțele chinezești au fost, așa, date la o parte. Mi-am dat seama apoi că, mai mult în pofita voinței mele, textele astea vor mai mult de la viață, iar atunci am început să le acord mai multă importanță. Am scris cartea asta și din cauza unei temeri destul de serioasă: că la un moment dat aș uita, nu am să-mi mai pot aminti. Nu mai știu, în momentul de față, cât este adevăr și cât este ficțiune din aceste povestiri. Dacă stau să le recitesc, s-ar putea să am impresia că s-au întâmplat”, a mărturisit Florin Irimia.

Cartea rămâne la fel de tristă ca celelalte romane. Mă tem de ziua în care aș putea să scriu un roman vesel.

„Misterul mașinuțelor chinezești” (Ed. Polirom, 2017) este o colecție de patruzeci de povestiri interconectate și tot atâtea episoade din viața unui (viitor) scriitor, nu neapărat cel care și-a pus numele pe copertă, dar nici foarte diferit de el. Patruzeci de povestiri este un număr care, mărturisește scriitorul, se potrivește cu vârsta la care a terminat de scris cartea și a vrut să însemneze, cumva, asta. Povestirile se pot citi asemenea unor capitole de roman și în care memoria și ficțiunea, nostalgia și suferința se completează reciproc pentru a forma un univers personal populat cu tot felul de creaturi, când blânde, când fioroase, când amuzante, când melancolice, când protectoare, când reci, când pur și simplu ciudate.

Mircea Cărtărescu îl asociază pe Florin Irimia, prin intermediul povestirilor din volumul proaspăt lansat, cu Cezar Paul-Bădescu, mărturisind că povestirile sunt construite cu o naturalețe și cu „o lipsă de fasoane literare” care i-au plăcut.

„Florin Irimia pornește, în «Misterul mașinuțelor chinezești, în căutarea propriilor «à côte de chez…». Adică își retrăiește, scriind, propria copilărie petrecută în decorul sordid al ultimului deceniu comunist, transmutând viața imediată a copilului într-o introspecție de multe ori dureroasă.Căci nu atât mulțimea de întâmplări comice și de «faze» pe care autorul și le amintește, povestindu-le cu un talent și o plăcere evidente, sunt partea cea mai intensă a cărții, ci căutarea obsedantă a vechilor traume, a crăpăturilor din porțelan, atâta vreme refulate, prin care autorul își citește, ca-n liniile din palmă, viața actuală”, precizează scriitorul Mircea Cărtărescu, în perspectiva căruia, în cele 40 de povestiri, „Florin Irimia nu caută copilul pierdut, copilăria pierdută, ci, prin ele, se caută pe sine însuși. O întâmplare de o mare cruzime, cea a descoperirii de către copil a jucăriilor care nu erau pentru el, îl aduce-n lumină pe tată, marele histrion al cărții, cel care schimbă măști și femei ca un prestidigitator. Ei sunt cu adevărat eroii «misterelor» lui Florin Irimia, drama divorțului părinților e adevarata miză, de o tristețe de multe ori insuportabilă, a cărții sale”.

Organizator: Asociația Studenților Jurnaliști (ASJ) din Iași.

Parteneri: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Editura Polirom.

Parteneri media: Agerpres, Evenimentul Regional al Moldovei, Viva FM, Apollonia TV, Ziarul de Iași, Iași Fun, 360 uaic.ro.

Eveniment Facebook: Scriitorul lunii martie – Florin Irimia

ASJ pe site, Facebook, Twitter și Instagram.

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza