full screen background image

„O hologramă pentru rege”, de Dave Eggers: despre o lume-fantasmă și prea comercială

Distribuie

Dave Eggers – reconcilierea cu viața în orașul imaginat al regelui Abdullah

Autorul american Dave Eggers caută în romanul său, O hologramă pentru rege (Editura Humanitas, 2016), să traseze destinul personajului său, Alan Clay, în deșertul întins al Arabiei Saudite.

Cu o scriitură simplă, fără patima detaliului, acest roman pune în valoare mediul în care personajele își desfășoară activitatea. Intrăm în lumea globalizată economic, dar ieșim prin lumea mai puțin reușită a unui om.

Dragoș-Andrei Preutescu: Atunci când încerci să te reconciliezi cu viața, cu propriul tău destin, trebuie să ieși din spațiul confortabil al rutinei. Asta vrea să să îi ofere Dave Eggers, personajului Alan Clay. Este personajul doborât de un sistem american al economiei, ce caută întotdeauna profitul? Există reconciliere cu viața atunci când afacerile sunt un intermediar al relațiilor dintre oameni?

Corina Giurgia: Spațiul confortabil al rutinei te poate și forma la un moment dat. Depinde cum te raportezi la rutină. Unii, de exemplu, nici nu pot crea în afara rutinei. Alții ar trebui scoși mereu din rutină, tocmai pentru a putea aduce ceva nou în lume. Personajul din romanul lui Dave Eggers este întruchiparea simbolică a acestei lumi, devenite întârziate, multifuncționale și ușor amnezice. Mereu certat cu timpul și dorințele sale, până nu realizează ce este cu adevărat important în viață, alan Clay suferă de o depresie închisă, pe care nici nu și-o recunoaște, pe care chiar și autorul ne lasă să o descoperim. Asta dacă rezonăm destul cu povestea.

Emisiune realizată cu sprijinul Librăriei Humanitas Piața Unirii Iași.

Ascultați înregistrarea emisiunii aici:

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *