full screen background image

Peste 2.500 de spectatori au participat la Centenarul Filmului Românesc de la Oradea

Distribuie

Centenarul Filmului Românesc a fost inclus, pentru trei zile (3-5 august 2018), în cadrul programului festivalului Oradea Summer Film. Echipa Artis Iași a propus trei filme românești pentru cele trei seri în care s-au adunat peste 2.500 de spectatori în Cetatea din Oradea.

Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (realizat de Andrei Ujică), „Moartea Domnului Lăzărescu” (regia: Cristi Puiu) și „Reconstituirea” (regia: Lucian Pintilie) au deschis marele ecran din cetate, pentru un public divers și deschis spre dialog. Sesiunile de întrebări și răspunsuri de după vizionarea filmelor au fost prezentate de Andrei Giurgia și Irina-Margareta Nistor. Ileana Popovici a fost invitata specială a evenimentului, iar în seara dedicată filmului „Reconstituirea” a stat de vorbă cu publicul orădean.

Cetatea din Oradea a fost pentru trei zile Cetatea Filmului și mi-a plăcut că era un decor perfect pentru un film, ceea ce sper să îi inspire pe regizorii din ziua de azi. Oamenii vin la proiecții cu drag de pelicule românești, fac fotografii. Mereu întreabă când mai venim, deci Centenarului îi stă bine la drum!”, a declarat Irina-Margareta Nistor.

În prezent, Caravana „Centenarul Filmului Românesc” se află în Vaslui. Centenarul Filmului Românesc și Serile Filmului Românesc, proiecte organizate de Asociația ARTIS din Iași, aduc la Open Camp Vaslui patru filme românești. Până acum au fost proiectate „Filantropica” și „Medalia de onoare”.

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași. Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020). Evenimentele Centenarului Filmului Românesc din cadrul Oradea Summer Film s-au desfășurat cu sprijinul Primăriei Oradea și al Asociației de promovare a turismului din Oradea și regiune.

Alina BATCU

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza