full screen background image

Peste 40.000 de persoane au beneficiat de consultaţii gratuite pe parcursul celor 10 ediţii ale Caravanei Profilaxiei

Distribuie

În judeţul Iaşi s-a desfăşurat, pe 9 noiembrie, cea de-a X-a ediţie a „Caravanei Profilaxiei”, proiect organizat de Asociația Dentară Română pentru Educație (ADRE), sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Norina Forna.

De la prima ediţie şi până în prezent, peste 40.000 de persoane din Iaşi şi din localităţi din mediul rural au beneficiat, în cadrul Caravanei Profilaxiei, de consultaţii gratuite și produse de îngrijire orală.

Este un proiect pentru care ne-am dorit continuitate. Am reuşit să derulăm ediţii care au crescut de la an la an, realizând astfel anual un program de screening al sănătăţii orale a populaţiei din oraşul şi judeţul Iaşi. Caravana Profilaxiei este un proiect important nu doar pentru că ne ajută să facem o radiografie a stării de sănătate orală a populaţiei din zonă, ci şi pentru că a adus împreună actorii care pot contribui la dezvoltarea de programe necesare rezolvării problemelor de sănătate orală, pe care le-am identificat pe parcursul acestor 10 ani de caravană. Drept dovadă, prezenţa la ediţia de anul acesta, nu doar a specialiştilor în Medicină Dentară, ci şi a reprezentanţilor instituţiilor locale implicate în implementarea unor proiecte propuse şi promovate de echipa noastră”, a declarat Prof. Univ Dr. Norina Forna, coordonatorul „Caravanei Profilaxiei”, Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Iaşi, Vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România, Preşedintele Asociaţiei Dentare Române pentru Educaţie, Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din Iaşi.

Programul derulat a prezentat o primă componentă care s-a adresat mediului rural, privind înfiinţarea unui Centru de asistenţă medico-socială, precum înfiinţarea de noi cabinete dentare pentru absolvenţii din 2018 ai Facultăţii de Medicină Dentară Iaşi. Aceasta primă parte a acţiunii, care s-a derulat la hotelul Ramada, a avut ca invitaţi principalii actori implicaţi în realizarea acestor proiecte: preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, inginer Maricel Popa, preşedintele Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, dr Liviu Stafie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi reprezentată prin jurist Adnana Raţă, directorul firmei de consultanţă Truman în domeniul accesării fondurilor europene necesare înfiinţării de cabinete dentare, reprezentanţi ai băncilor Transilvania şi Banca Română de Dezvoltare Iaşi, absolvenţi ai promoţiei 2018 ai Facultăţii de Medicină Dentară care au depus jurământul ca membru în Colegiul Medicilor Dentişti, cadre didactice ale Facultăţii de Medicină Dentară, precum şi membri ai Colegiului Medicilor Dentişi din Iaşi.

A doua secţiune a acţiunii s-a adresat mediului urban, având un subiect susţinut de către Primăria Iaşi. Este vorba despre aducerea cabinetelor de Medicină Dentară şcolare şi cele studenţeşti la parametri europeni.

Este evident faptul că eforturile specialiştilor în Medicină Dentară din Iaşi în organizarea continuuă a acestui program de profilaxie, au avut efecte. Dacă îmi amintesc bine, primele discuţii privind revigorarea medicinei şcolare dentare, au avut loc în cadrul unei astfel de conferinţe. Ulterior s-au transformat într-un proiect care a devenit realitate. În prezent, avem cabinete de Medicină Dentare reabilitate în mai multe şcoli din Iaşi, dar şi în campusul studenţesc. Vom susţine în continuare dezvoltarea acestui program şi felicit organizatorii Caravanei Profilaxiei pentru eforturile susţinute necesare organizării fiecărei ediţii”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Dezbaterile legate de necesitatea înfiinţării de noi cabinete dentare atât în mediul rural, cât şi în mediul urban, au avut ca punct de plecare următoarele date statistice privind numărul populaţiei din judeţul Iaşi, 919.049 şi numărul de medici dentişti, 1272, ceea ce reprezintă un raport de 722 locuitori la 1 medic dentist. Dintre aceştia, doar 510 sunt medici specialişti de Chirurgie orală, Chirurgie Maxilo-facială, Protetică dentară, Parodontologie şi Endodonţie. Numărul cabinetelor dentare care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate este redus, de 241, dintr-un total de 548.

La ediţia de anul acesta, „Caravana Profilaxiei” a avut puncte de lucru în oraş (Podu Roşu, Tătăraşi, Parcul Teatrului Naţional) şi în judeţ (comunele Bălţaţi, Popeşti, Scobinţi). La acestea, persoanele interesate au putut beneficia de consultaţii gratuite ale stării de sănătate orală.

În perioada celor 10 ani de derulare a acţiunii, au fost distribuite gratuit peste 200.000 de produse de profilaxie orală. Un alt proiect generos a constat într-un număr de peste 1500 implante aplicate gratis populaţiei cu edentaţii şi complicaţii ale acesteia.

 

Rezultatele screening-ul stării de sănătate orală:

-Leziunile odontale au înregistrat creşteri faţă de 2017, de la 78,2% la 80,9%;
-Leziunile parodontale au cunoscut o scădere, de la 45,4% în 2017, la 35,1% în 2018;
-O tendinţă de creştere a valorilor de la 25,8% la 33,6% a fost semnalată şi pentru resturile radiculare;

În ceea ce priveşte tratamentul edentaţiei, se constată că 51,4% dintre subiecţii care au participat la screening consideră că acesta nu este necesar. În privinţa utilizării produselor de igienă orală, pasta de dinţi este produsul utilizat cel mai frecvent, de 99,3% dintre cei participanţi din mediul urban, respectiv, 98,2% din mediul rural. În privinţa patologiei generale, în anul 2018 s-a constatat o scădere a acesteia, de la 50,2%, în anul 2017, la 47,4%. Una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale populaţiei adulte, cea cardiovasculară, a înregistrat o tendinţă de scădere, de la 31% în 2017, la 20,4% în 2018.

Citește și Interviu cu prof. univ. dr. Norina Forna.

Alina BATCU

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza