full screen background image

Politehnica Iași, pe modelul Bayern Munchen. Mihai Chirica: ”Am vorbit cu managerul de la Munchen”

Primăria Iași vrea să adopte un proiect după modelul primăriei din Munchen, în ceea ce privește Politehnica Iași. Discuția a pornit în cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi, unde consilierul local Florentin Ciubotaru a cerut explicații de la antrenorul Flavius Stoican pentru contraperformanțele din acest sezon.

”Domnule primar, v-aș adresa o provocare. Știu că în mod deosebit practicați fotbalul și iubiți sportul. Vă adresez următoarea întrebare: încotro Politehnica Iași? Asistăm de două luni de zile la o rușine fotbalistică în Copou. Cred că aveți mijloacele legale să îl aduceți pe antrenorul Flavius Stoican în plenul Consiliului Local să ne explice ce se întâmplă la echipă. Am reușit ”performanța” să smulgem un rezultat de egalitate împotriva ultimei clasate, Concordia Chiajna. Am văzut că intenționați să faceți un lucru deosebit, adică să modernizați stadionul din Copou. Gândurile dumneavoastră sunt de salutat, dar ne mai trebuie obiectul muncii. Am impresia că ceva se întâmplă acolo. Cred că acest domn Stoican sau cum se numește, ar trebui să ne explice ce are de gând. Văd la fiecare meci, la marginea terenului, lecții de actorie. Haideți să limpezim aceste lucruri, nu este normal ce se întâmplă. Este jenant! Vreau să merg cu plăcere la stadion!”, a transmis Florentin Ciubotaru, în cadrul unei interpelări.

Primarul Mihai Chirica a răspuns, promițând faptul că în perioada 1-5 iulie va fi la Munchen, pentru o întâlnire cu unul dintre managerii de la Bayern, de unde ar urma să preia un model de proiect pentru finanțarea echipei.

”Nu este ușor nici măcar să ne păstrăm echilibrul când vorbim despre fotbal, pentru că strânge foarte multă energie și sentimente pentru cei cărora le pasă. România nu are, din păcate, o pepinieră de fotbaliști, cu excepția echipei Viitorul. De asta și avem abordarea de a avea o altă viziune asupra sportivilor născuți aici, de asta încercăm să facem cât mai multe terenuri de sport, pentru a aduce copiii la sport. Totodată, trebuie să fim și drepți și să spunem faptul că Flavius Stoican a fost antrenorul echipei și anul trecut, când Politehnica a terminat pe locul 6 și s-a calificat în playoff. Fotbalul e o mare loterie, care pe lângă calitățile tale de antrenor, intervin și cele ale jucătorilor, arbitrilor și mai intervin și culisele. Asasinii fotblului românesc sunt cei care au făcut aceste culise. De acolo s-au distrus cluburi, au intrat oamenii în pușcărie și s-a ajuns unde s-a ajuns astăzi. Noi avem misiunea de a întreține sportul, dar nu de a dirija noi cine joacă și cine nu joacă. Semnalul de alarmă este unul corect și l-am tras și noi printr-o discuție directă cu președintele Adrian Ambrosie. Nu o să rămânem indiferenți. M-am preocupat de acest lucru și am luat legătura cu unul dintre managerii clubului de fotbal Bayern Munchen, care a adoptat o soluție care mi se pare foarte corectă în ceea ce privește implicarea autorităților locale în ceea ce privește sportul, respectiv fotbalul. Autoritatea locală este titularul de drept și deținătorul patrimoniului nematerial al clubului, adică: nume, siglă, culori și istorie. Orice altă persoane de drept public sau privat poarte deveni partenerul respectivului club. Primăria din Munchen spune: îți pun la dispoziție culorie clubului, siglă, etc., doar dacă te angajezi să obții următoarea performață sportivă: să iei Cupa, Campionatul, să mergi în cupele europene, etc. Aceeași rețetă o au și Borussia Dortmund și alte câteva cluburi franceze. În momentul în care partenerul privat intră într-o formă de insolvență sau faliment, Primăria extrage din acea asociere culorile, istoricul, etc. își caută alt partener și merge mai departe fără să pună presiune pe oraș. Mă așteaptă la o discuție în perioada 1-5 iulie pentru a prelua toată documentația de la primăria din Munchen.”, a declarat Mihai Chirica.

Politehnica Iași se află în acest moment pe poziția a 9-a, cu 24 de puncte acumulate, iar etapa viitoare se va deplasa la Botoșani.

Andrei LUCA

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *