full screen background image

Profesor doctor Lili Radu vorbește în emisiunea Tonus Plus despre sport și motivație

În ediția de astăzi a emisiunii Tonus Plus, kinetoterapeutul Elena Gheorghiță a avut-o invitată  în studioul Viva FM pe doamna profestor Lili Radu, doctor în Educație Fizică și Sport. Invitata noastră a primit „Premiul pentru Excelență în Promovarea Sportului pentru Toți în Mediul Universitar”, acordat de Primăria Municipiului Iași.

Un adevărat promotor al vieții active, Lili Radu a comparat sportul cu mersul pe bicicletă, zicând că o dată ce începe a fi practicat, intră în sânge și nu se uită. O altă analogie pe care a făcut-o: „Un lucru care este făcut din plăcere, nu se mai numește muncă”,  poate fi aplicată cu ușurință și în sport.

Apropo de activitatea fizică, a fost abordat și subiectul aprecierii persoanei care perseverează în activități fizice, motivația fiind un factor extrem de important. În cazul copiilor, este necesar ca aceștia să fie apreciați și încurajați să continue activitatea sportivă. Copiii pot avea calități fizice, morale sau psihologice, ce trebuie valorificate. Copiii trebuie lăudați când duc treburile la bun sfârșit și trebuie păstrat întotdeauna un dialog cu ei, pentru a înțelege direcția pe care o au. Diferența dintre autoîncurajare și autocritică pornește de la „a putea” și „a nu putea”. Autocritica nu este recomandată, decât dacă este constructivă. Însă, automotivarea contribuie la performanță și la autodepășire.

S-a discutat și despre gestionarea emoțiilor, cum ar fi frica de reușită și frica de eșec. Emisiunea de astăzi și-a propus să contribuie la activitatea fizică a ascultătorilor, să fie un factor motivațional și să-i determine pe aceștia să iasă din zona de confort, să facă o activitate fizică sau să participe la un eveniment, în comunitate.

Primul rol al activităților fizice și sportive este de a dezvolta armonios organismul. Totodată, acestea contribuie la prevenirea, dar și combaterea anumitor boli. În plus, contribuie la creșterea imunității, la fericire, și la starea de bine. Pentru a se recompensa pentru activitatea fizică depusă, specialista a recomandat ascultătorilor să se relaxeze cu o baie cu săruri sau cu o prăjiturică, astfel încât sportul să fie asociat cu momentele plăcute ale zilei.

La sfârșitul ediției, Lili Radu, împreună cu gazda sa, Elena Gheoghiță, au încurajat ascultătorii să facă mișcare, „ACUM” fiind momentul perfect.

Emisiunea poate fi ascultată integral, mai jos:

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *