full screen background image

Propuneri pentru transparentizarea activității parlamentare

Distribuie

USR, prin parlamentarii săi, va depune în această săptămână la Camera Deputaților un set de propuneri care vizează transparentizarea activității parlamentare, printre altele, și implementarea unei platforme online de consultare publică a proiectelor de lege, după modelele deja implementate în Franța sau Islanda, a declarat deputatul Cătălin Drulă, președintele Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor.

„Vom depune săptămâna aceasta propuneri pe Regulament (Regulamentul de organizare și funcționare a Camerei Deputaților — n.r.). Noi am făcut solicitarea, în primul rând la nivel politic. Am marcat prin asta și Ziua Internațională a Datelor Deschise (International Open Data Day) care a fost sâmbătă, pe 4 martie. E vorba de o mișcare care, la nivel mondial, încearcă să deschidă parlamentele și guvernele către cetățeni”, a explicat Cătălin Drulă, luni, la Parlament, într-o conferință de presă la care au mai participat președintele USR, deputatul Nicușor Dan, și senatorul Mihai Goțiu.

Drulă a precizat că USR și-a propus un set de măsuri concrete pentru un Parlament „mai transparent, mai deschis”.

„E vorba, în primul rând, de înregistrarea și transmiterea live a ședințelor de comisii, de consemnarea în mod electronic a votului membrilor din comisii (…). O altă măsură e legată de amendamente (…). Aceste amendamente nu sunt disponibile la momentul depunerii lor, aflăm după ele, doar după ce s-a adoptat un raport în comisie, când deja e încheiată dezbaterea. (…) Nu putem lucra așa și amendamentele acestea trebuie să fie la momentul depunerii lor disponibile. O altă măsură este utilizarea formatelor editabile (nu doar PDF-uri scanate cu textele proiectelor de lege — n.r.). Și ultima măsură este aceea de a avea o platformă de consultare publică la nivelul anului 2017, prin care publicul să vadă ce inițiative sunt astăzi în discuție, să poată să pună comentarii (…). Și modelele pe care le putem adopta sunt cele din Franța sau din Islanda”, a mai declarat Drulă.

La rândul său, Nicușor Dan a punctat că transparentizarea activității parlamentare are ca scop „recredibilizarea Parlamentului”.

El a precizat, întrebat în acest sens, că pe subiectul creșterii gradului de transparență a agreat, deja, cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, două chestiuni.

„Cu Liviu Dragnea am agreat două lucruri care sunt o parte în acest pachet, o parte în afară. O chestiune este ca ședințele de comisii să fie toate înregistrate video și puse online în momentul în care ele sunt înregistrate. Toate ședințele. În momentul de față sunt doar câteva. Și al doilea lucru este ca, întrucât ziua de joi este o zi de studiu individual, pentru ca deputații să o poată folosi cu adevărat pentru studiu individual, să avem miercuri seară programul, ordinea de zi a ședințelor care vor loc săptămâna viitoare, ca să putem chiar să studiem cu adevărat”, a afirmat Nicușor Dan.

Senatorul Mihai Goțiu, vicepreședinte al Senatului, a adăugat în aceeași conferință de presă că nici președintele Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu, nu a exprimat obiecții privind publicarea pe site-ul instituției, cu o săptămână înainte, a proiectelor de lege programate să fie supuse dezbaterii și votului în plen în săptămâna următoare, „doar că, deocamdată, nu s-a pus în practică”.

AGERPRES

Național – VIVA FM

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza