full screen background image

Romanul „Nautilus” și plăcerea acceptării celuilalt

Distribuie

Ioana Bâldea Constantinescu și forța personajelor dincolo de ficțiune

Trecerea de la ficțiune la realitate ține de felul în care un autor reușește să descrie și să creeze personajele sale.

Nautilus, un recent roman apărut la editura Humanitas, pune în valoare, prin imaginația autoarei Ioana Bâldea Constantinescu, forța pe care personajele o au atunci când ne sunt înfățișate experiențele, trăirile și nevoile acestora, dar mai ales când le asociem cu ceea ce întâlnim în viața de zi cu zi.

Dragoș-Andrei Preutescu: Ceea ce mi-a plăcut la romanului Ioanei Bâldea Constantinescu, este că fiecare dintre episoade, pune în valoare un singur personaj, ce este descris în detaliu și i se prezintă și istoricul personal. Putem vorbi de un roman ce nu pune accent pe acțiune și dialog, cât mai degrabă pe ceea ce reprezintă omul în diferite perioade istorice? Oare oamenii din trecut au fost diferiți cu multe în comparație cu noi, cei de astăzi?

Corina Giurgia: Mie mi-a plăcut că persoanjele Ioanei Bâldea Constantinescu înduioșează, te fac mai bun și ajungi la o formă de acceptare a celuilalt prin frumusețea sufletului, cu care, se presupune, ne naștem cu toții. Romanul Nautilus pune în valoare povestea omului și a gândirii lui, oricât de obișnui sau neobișnuit ar fi, fiecare are ceva special. Felul în care se face trecerea din prezent în trecut și invers, îmi dă de gândit: oare dacă nu ar exista romanele care să ne aducă trecutul și să ne conecteze și la prezent, ce-ar fi?

Emisiune susținut de Librăria Humanitas Piața Unirii Iași.

Ascultați înregistrarea completă a emisiunii aici:

https://m.soundcloud.com/user-32807755/idei-si-efecte-01072017TEXT_HERE

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *