full screen background image

(AUDIO) Idei și Efecte/ „Rosé”, de Marius Constantinescu – o carte ca un vin bun (invitată în studio: Ramona Iacobuțe)

Ediția din 14 ianuarie 2018 aduce în dialogul nostru o carte ca un vin bun: Rosé, de Marius Constantinescu.

Corina Giurgia: Este o carte e plină de note de vârf aromate și plăcut condimentate de vanilie, iris, liniște, frumusețe, Paris, muzici, iubiri, mări și oceane de vârste, minuni și bucurii pentru oameni total (ne)simpli.
Îmi spunea cineva că pe oamenii neobișnuiți îi recunoști după pantofi, după unghii și parfum. Detaliile care fac din om ceva mai mult. Așa apare și Marius Constantinescu aici, ca într-un autoportret, deloc întâmplător, deloc incomod, foarte sincer. Este o carte care te invită în vizită, în casa formării lui Marius Constantinescu, cu tot cu parfumurile, vinurile, deserturile, călătoriile, muzeele și cărțile din ea. Este o carte care te face să „auzi” mirosuri și să vezi „simțiri”. Rosé să fie!

Autorul ne povestește despre cum a luat ființă Rosé și despre frumusețea parfumurilor, a călătoriilor, a deserturilor, a vinurilor, a părinților, a prietenilor sau a singurătății. Jurnalistul, scriitorul, prezentatorul, tatăl, fiul, soțul Marius Constantinescu face o frumoasă frescă a vieții frumoase, cu bucuria lucrurilor de fiecare zi.

foto: Lucian Năstase

Invitat în studio: Ramona Iacobuțe

Astazi o avem în studio pe Ramona Iacobute – o dependentă de lectură: „Cititul mi se pare una dintre cele mai frumoase îndeletniciri din lume, cea mai uşoară cale spre a trăi mai multe vieţi în acelaşi timp şi a-ţi îmbogăţi colecţia de deja-vu-uri. Din momentul în care am deprins obiceiul de a citi, nu l-am mai abandonat. Indiferent cât de ocupată aş fi, îmi găsesc mereu timp pentru a face loc în viaţa mea unor personaje noi din lumea căţilor. În afară de lectură, celelalte mari pasiuni ale mele, transformate şi în profesie, sunt scrisul şi teatrul”.

În 2003, am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iaşi, iar apoi am facut un mater în Psihologie cu specializarea Comunicare şi Relaţii Umane. După absolvire, am lucrat atât cu cărţi, cât şi cu cuvintele, ca bibliotecar la BCU „Mihai Eminescu” Iaşi şi ca jurnalist la mai multe publicaţii din presa scrisă şi online. Am scris pentru publicaţii locale şi naţionale ca Adevarul, ceascadecultura.ro, Suplimentul de Cultură, Revista Teatrul Azi, Revista scena.ro.

Din 2015 sunt doctorand la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, specializarea Teatrologie.

Iubesc în special beletristica şi autorii nonconformişti şi ca orice cititor subiectiv am preferaţii mei. Printre scriitorii pe care i-am citit şi la care m-aş întoarce oricând se numără Julian Barnes, Elif Shafak, Matei Vişniec, Dostoievski, Gabriel Garcia Marquez, Johnatan Franzen.
– – –

Ascultați înregistrarea emisiunii aici:

 

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *