full screen background image

Serile Filmului Românesc 2016: Iașul a devenit capitala filmului românesc

Distribuie

Duminica, 8 mai, s-a încheiat a VII-a ediție a Festivalului „Serile Filmului Românesc”. Ediția din acest an a adunat la Iași peste 60 de invitați din lumea cinematografiei și peste 30 de producții românești. În cadrul proiecțiilor care au avut loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, la Casa de Cultură a Studenților, la Galeriile Pod-Pogor, în Grădina Palas, la Teatrul Luceafărul, Ateneul Tătărași și Sala Teatru, au participat mii de cinefili.

Ediţia din acest an i-a fost dedicată actorului Mircea Diaconu, ca un gest de recunoştinţă pentru toate rolurile pe care le are în cinematografia românească, alături de regizori şi colegi de platou, care au marcat generaţii la rând. Pe 6 mai, în Sala Teatru, în cadrul Galei Aniversare de 40 de ani a filmului „Mere Roșii”, Mircea Diaconu a fost decernat cu „Trofeul Festivalului Serile Filmului Românesc”, precum și un premiu acordat de Uniunea Cineaștilor din România.

Un eveniment inedit în acest an a fost vizionarea filmelor de pe VHS, dublate de vocea Irinei-Margareta Nistor ( ambasadoarea SFR2016 ), eveniment care a avut loc în Galeriile Pod-Pogor și care s-a bucurat de participarea ieșenilor nostalgici, precum și a tinerilor, care au aflat despre cum se puteau viziona filme străine în comunism, despre cât de greu se făcea rost de un film bun pentru a putea fi văzut „măcar pe ascuns”.

„Mărturisesc, ori de câte ori aud sau văd vreun gest cultural în lumea de azi, care aleargă, strigă, pretinde, face rost, împinge, adună, pierde, țepuiește, zgârie, atacă, minte, trădează… și nu am enumerat decât o parte dintre talentele zilelor noastre, care pentru unii sunt primele din viață, pentru alții, împlinire și carieră, iar pentru ceva mai puțini din ce în ce mai puțini, vă dați seama că despre unii ca mine vorbesc, sunt fericit!”, a declarat Mircea Diaconu pentru Serile Filmului Românesc.

Andrei Giurgia, directorul Festivalului SFR: Ediția din acest an poate fi caracterizată de două sintagme: Experiment și Maturitatate. Am invitat ieșenii la o ediție plină de noutăți cinematografice, precum și la vizionări ale unor producții ieșite demult de pe marile ecrane. Iașul are nevoie de Festivalul SFR, Iașul a devenit capitala filmului românesc!

13177104_1285025981526814_4133338231672868744_n

 

Sursa foto: https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza