full screen background image

SFR2016: „Filip cel Bun”, Filme de pe casetă cu Irina-Margareta Nistor, „Mere Roșii”

Distribuie

Astăzi, 6 mai, în a treia zi a festivalului Serile Filmului Românesc ediția a VII-a, ieșenii iubitori de filme și manifestări artistice și culturale sunt invitați să vizioneze filme românești, să participe la dezbateri pe teme actuale, să discute cu actorii și invitații speciali ai festivalului, dar și să asculte muzică de calitate.

A treia zi de festival debutează de la ora 12:00, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” cu drama „Filip cel Bun” (1974), în regia lui Dan Pița, iar ca invitați îi regăsim pe Mircea Diaconu, Dan Pița, Ileana Popovici, Irina Margareta Nistor. În aceeași locație, de la ora 14.00, cinefilii pot viziona documentarul „Muzeon – Ștefan Râmniceanu” (2016), în regia lui Laurenţiu Damian, care este prezent ca invitat la proiecție.

De la ora 15:00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU), ieșenii sunt invitați la dezbaterea SFR sub sigla Agerpres„Presa și cinematografia românească: parteneri de drum?” Invitați la dezbatere sunt Alexandru Giboi (director Agerpres), Laurențiu Damian (președinte UCIN), Irina Margareta Nistor (critic de film), Șerban Marinescu și Dan Pița.

După dezbatere, cinefilii sunt invitați să reintre în lumea filmului. De la ora 16, la Casa de Cultură a Studenților se proiectează drama „Miracolul din Tekir”(2015), în regia Ruxandrei Zenide, cu Dorotheea Petre, Bogdan Dumitrache, Liviu Pintilieasa, Viorica Geantă Chelbea, invitat  Liviu Pintileasa.

Spre seară, de la ora 17.00, filmele cu care au crescut generații și generații, vocea pe care o cunoaște o țară întreagă și nu numai, vocea care a inspirat și a adus mai aproape filmele străine, interzise în comunism, vor fi în centrul atenției la Galeriile Pod-Pogor din Iași. Filmele proiectate în cadrul acestui eveniment special al festivalului vor fi de pe casete VHS, dublate în limba română de Irina-Margareta Nistor. Simultan, tot de la ora 17:00, la Sala Ferdinand, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, va avea loc prezentarea Festivalului de Film Istoric Râșnov. Invitați: Mihai Dragomir, Liviu Tofan, Sorin Mîndruțescu.

Un alt eveniment special de la SFR2016 este proiecția filmului „Mere roșii” (1976), în regia lui Alexandru Tatos, în cadrul Galei Aniversare de 40 de ani. Protagonistul filmului este Mitică Irod (consumator de mere roșii), interpretat de celebrul actor Mircea Diaconu, un tânăr doctor chirurg, apreciat de pacienții săi pentru devotamentul cu care se dedică meseriei. Dorința de a excela în carieră și de a fi de ajutor semenilor săi se împiedică de sistemul în care acesta activează, căci directorul spitalului de provincie unde muncește se simte amenințat de dăruirea profesională a lui Mitică, pentru că acesta ar putea, cu ușurință să-i ia locul. Invitații speciali sunt  Mircea Diaconu, Liana Tatos, Irina Magareta Nistor, Dan Pița.

Între orele 20 și 21, la Grădina Palas, vor avea loc o reprezentație muzicală pe ritmuri de jazz susținută de „Neica Nimeni” și o proiecție de film, „Doar cu buletinul la Paris” (2015), regia: Șerban Marinescu, InvitațiMircea Diaconu, Dorel Vișan, Șerban Marinescu, Irina Margareta Nistor.

Seara se încheie cu documentarul ce o are în centru pe Irina Margareta Nistor, „Viața între două filme”, în regia lui Dragoș Zămosteanu, care va fi prezent la proiecție, alături de doamna Irina Margareta Nistor, ce va putea fi vizionat de la ora 23.00, în Underground the Pub.

 

Întregul program poate fi consultat pe site-ul oficial al festivalului www.festivalsfr.ro

 

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza