full screen background image

„Suntem ceea ce mâncăm” – medicul endocrinolog Simona Mogoș, invitată în emisiunea Tonus Plus

Distribuie

Astăzi, în studioul Viva FM, kinoterapeutul Elena Gheorghiță,  a avut-o în vizită pe medicul primar endocrinolog Mogoș Simona. Întrucât obezitatea este o problemă care afectează din ce în ce mai mulți români, specialistul a povestit cum poate fi combătută sau prevenită această problemă.

La specialistul endocrinolog se ajunge când pacienții au trecut deja de medicul de familie. Odată ajuns la endocrinolog, suspiciunea specialistului este fie de hipotiroidie (deficit al funcționării glandei tiroide, obezitatea nu e dată de boală, ci apare un eden- retenție hidrica ce contribuie la creșterea în greutate, pe lângă încetinirea metabolismului bazal).

Pacienții cu obezitate, de obicei, nu țin cont de „ce” și „cum” mănâncă, căci trăim în viteză. Alimentația junk-food și fast-food conduce la obezitate. Atunci când nu se poate mânca echilibrat, astfel încât hrana să fie bogată în macro-nutrienți, este necesar să se facă efortul fizic. Apariția obezității poate fi întârziată, dacă pacientul face efort fizic constant, în fiecare zi, cel puțin 40 minute. Deși rezultatele nu se văd de la o zi la alta, pacienții nu trebuie să fie dezamăgiți și nici să nu se aștepte la minuni într-o săptămână.

Mișcarea aduce o stare de bine prin secreția unor hormoni favorabili, nefiind vorba doar despre serotonină. Efectele se conturează în timp, iar obiceiurile greșite pot fi contracarate cu ajutorul mișcării.

Cât despre obezitatea copiilor, alimentele „supra-rafinate” nu sunt indicate, din categoria acestora făcând parte dulciurile din comerț și alimentele ambalate. De asemenea, este extrem de important ca la fiecare masă să se consume fructe și legume, cel puțin 100 g. Trebuie să exite un echilibru între cantitatea de proteine oferită unui copil, raportată la efortul pe care îl face acesta în ziua respectivă. De asemenea, și copiii trebuie încurajați să facă sport.

Obezitatea reprezintă o problemă a societății actuale, dar care, cu mai multă atenție poate fi prevenită și combătută.

Interviul integral poate fi ascultat, aici:

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *