full screen background image

Tonus Plus: 6 martie – invitat medic Adriana Cenohuz, despre bolile reumatologice și prevenția lor

Distribuie

La Viva FM, în emisiunea Tonus Plus, la kinetoterapeutul Elena Gheorghiță a venit în vizită Adriana Cenohuz – medic primar în reumatologie și specialist în recuperare medicală.

Reumatologia se ocupă cu  afecțiunile osteoarticulare (osoase), articulare și musculare, care uneori pot avea ca substrat o boală reumatologică de uzură sau autoimună inflamatorie. De multe ori, simptomele articulare pot avea ca și cauzalitate boli diferite de reumatologie, de exemplu, boli hematologice sau oncologice. Dacă pacientul vine la reumatolog din proprie inițiativă și nu sub îndrumarea medicului de familie, este util ca întâi să aibă loc consultația și nu investigațiile, pentru că uneori investigațiile pot nici să nu fie necesare.

Cum survin durerile de articulații? Pentru pacient este greu de a găsi o cauzalitate a durerii, întrucât sunt dureri care pot ascunde boli reumatice semnificative grave. În general, Pacienții ar trebui să se alarmeze dacă îi dor mai multe articulații, dacă aceste dureri sunt însoțite de inflamarea articulațiilor și există incapacitatea de a le folosi.

E important ca pacienții să știe ce boli au, ce medicamente iau, pentru că acestea uneori nu pot fi combinate și în ce categorie se încadrează bolile: degenerative, autoimune, etc.

În momentul de față, multă suferință osteoarticulară este cauzată de sedentarism. Din 24 de ore, aproximativ 21 de ore oamenii stau. Prevenția prin mișcare, prin kinetoterapie este foarte importantă. Schimbarea stilului de viață va avea repercusiuni. Bunicii noștri stăteau așezați doar când luau masa, având un stil de viață activ. Or, sedentarismul are efecte adverse pe termen lung, de care trebuie să ne ferim.

Întreaga emisiune poate fi vizualizată mai jos:

 

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza