full screen background image

Tonus Plus: invitat doctor Smărăndița Păcuraru vorbește despre buna funcționare a creierului

Distribuie

În studioul Viva FM, kinoterapeutul Elena Gheorghiță a invitat-o, din nou, pe doamna doctor Smărăndița Păcuraru. Întrucât emisiunea precedentă „Tonus Plus” a avut feedback-uri pozitive, Elena Gheorghiță, împreună cu invitata sa, Smărăndița Păcuraru, au hotărât să mai detalieze aspecte, ce țin de sănătate și de starea de bine.

Corpul ține de funcționalitatea creierului uman. Pentru o bună funcționare a acestuia, trebuie îndeplinite niște condiții ce țin de starea fizică și de integritate. Începând cu perioada intrauterină, dezvoltarea fătului trebuie să fi decurs în parametrii optimi. În perioada creșterii și de dezvoltare, trebuie avut grijă să existe o alimentație potrivită și o oxigenare bună a creieirului: prin sport și prin menținerea unei posturi corecte.

Există o parte funcțională a creierului, în care sunt înregistrare toate setările pentru organism,  mecanismele de funcționare a tuturor organelor și sistemelor, toate setările proceselor fiziologice și biochimice și întreaga memorie informațională, afectivă și funcțională. Însă, pentru ca acestea să funcționeze, nu trebuie perturbate. Suntem într-o eră a informației, iar creierul are nevoie să proceseze un volum foarte mare de informații și, din multitudinea din vești pe care le asimilează, se pot produce scurtcircuite în etapele de funcționare și în impulsurile ce trebuie trimise către organe. O soluție ar fi limitarea copiilor și adolescenților, la această avalanșă  informațională.

Valul emoțional ce se declanșează în timpul situațiilor de disconfort, o dată cu tulburarea mentală, conduc la apariția modificărilor corpului fizic: ne cocoșăm, ne micșorăm, ni se usucă gura- acestea sunt mecanisme de autoapărare. De aceea, este importantă verificarea posturii, conștientizarea și încercarea de a schimba ceva. În clipa în care ne îndreptăm, începem să respirăm corect, respirația contribuie la reglarea funcțiilor interne. Recomandarea ar fi să ne conectăm la ceva pozitiv: o melodie ce ne place, o plimbare sau sport.

Doctorul Smărăndița Păcuraru a detaliat mecanismul prin care o acțiune sau un obicei devine o setare care actionează din subconștient. Creierul uman, ca să nu consume prea multă energie, transformă acțiunea ce se întâmplă în mod repetat, într-o setare ce devine obișnuință. Prin acest mecanism, copiii învață să meargă, să vorbească, să numere, să scrie, să mănânce. Acestea sunt tipare mentale, care, dacă nu sunt învățate așa cum trebuie, pot lucra în  defavoarea noastră. Deprinderile devin automatisme după aproximativ 10 mii de repetări, de aceea trebuie învățate corect, de la bun început.

Pe parcursul întregii emisiuni, Elena Gheorghiță și invitata sa, Smărăndița Păcuraru, au transmis ascultătorilor să zâmbească și să aibă postura corectă, indiferent de provocările pe care le întâlnesc.

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza