full screen background image

Tonus Plus, invitat: psiholog Elena Adumitroaie, despre somn

Distribuie

La Tonus Plus, invitata kinetoterapeutului Elena Gheorghiță a fost psihologul Elena Adumitroaie, iar tema principală a discuției de astăzi a fost somnul.

Pentru că studiile arată că lipsa somnului conduce la dereglări ale metabolismului, iar cantitatea suficientă de somn ajută la regularizarea apetitului, la îmbunătățirea nivelului de performanță din timpul zilei, la protejarea organismului.

Lipsa somnului poate să aibă cauze multiple: stilul de viață pe care îl avem, temperatura corpului, temperatura locului în care se doarme, activitățile fizice practicate la orele nepotrivite, anumite boli asociate cu insomniile, stresul.

Somnul este organizat în cinci stadii, organizate în mai multe cicluri repetitive, pe parcursul unei nopți. Somnul nocturn este de referință pentru starea de bine. Primul și al doilea stadiu fac trecerea de la starea de vigilență la un somn mai intens, stadiul al treilea și al patrulea este somnul profund (aici fiind produși hormonii de creștere și energia) și ultimul stadiu, stadiul paradoxal. Stadiile de somn sunt organizate în cicluri de 90 minute.

Durata somnului variază de la individ la individ, însă, în funcție de vârstă se înregistrează mai multe particularități. O dată cu avansarea în vârstă se reduce numărul orelor de somn. În timpul somnului, au loc niște procese regenerative absolut necesare fiecărei persoane. Informația genetică a fiecărei persoane stabilește numărul necesar de ore de somn.

Întreaga emisiune o puteți urmări mai jos:

Comentarii

ARTICOLE ASEMANATOARE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza