full screen background image

Universitățile tehnice atrag atenția asupra metodei de clasificare propuse de Ministerul Educației Naționale

O delegație condusă de prof. univ. dr. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a participat la lucrările Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT), care reunește cele mai importante universități tehnice din România. Întâlnirea a avut loc în perioada 4 – 6 mai, gazdă fiind Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca.

Printre subiectele care au fost discutate s-au regăsit teme de actualitate cu privire la cercetarea în universitățile tehnice, modul de implementare a noilor standarde ale Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), poziționarea universităților tehnice față de criteriile și metodologiile care ar urma să fie luate în calcul în eventualitatea unei noi clasificări a universităților, cum trebuie reglementat învățământul superior tehnic în perspectiva elaborării noii Legi a Educației Naționale, dar și aspecte cu privire la internaționalizarea Alianței.

Rectorii și prorectorii universităților membre ale ARUT au luat decizia de a contesta în mod public intenția Ministerului Educației Naționale de a realiza o clasificare a universităților impunând o entitate privată –
U-multirank, ca fiind structura care să ajute la realizarea acestui clasament. Aceștia spun că entitatea respectivă este extrem de controversată, ridică mari semne de întrebare, punctând că unele dintre marile universități ale Europei au refuzat să participe în indexările realizate de U-multirank și că rețeaua europeană de universități CAESAR și-a exprimat public rezerva față de această platformă.

„S-a luat în discuție posibilitatea realizării unui modul integrat licență plus masterat, similar învățământului medical și de arhitectură. Poziția universității noastre a fost aceeași ca în discuțiile anterioare: o astfel de decizie nu trebuie să se fundamenteze doar pe un efect imediat, acela al posibilei creșteri a atractivității studiilor de masterat, ci și pe impactul financiar și social”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

SONY DSC

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *