full screen background image

VIVA SPECIAL: Contre în politica ieşeană pe tema autobuzelor

Proiectul prin care se doreşte achiziţionarea de noi autobuze pentru transportul în comun ieşean a stârnit contre între PSD şi PNL. Viva Fm Iaşi vă prezintă opiniile celor două părţi, prezentate în cadrul unor comunicate de presă făcute publice în această săptămână.

După ce PNL Iaşi a lansat ideea unui „referendum local cu privire la modalitatea prin care ieșenii doresc modernizarea transportului public”, Primăria Municipiului Iaşi a contraatacat, spunând printr-un comunicat de presă, faptul că această “dezbatere publică” pe care o doreşte PNL, se bazează pe minciună, ignoranță și iresponsabilitate. Conducerea Primăriei acuză Partidul Naţional Liberal că ar încerca denaturarea şi blocarea unui proiect de maximă necesitate publică.

“Singura oportunitate concretă și realistă pentru a moderniza transportul public ieșean este contractarea unui credit de la BERD, variantă pe ale cărei avantaje suplimentare le-am mai explicat: perioada mult mai scurtă de achiziție a autobuzelor, asistența BERD în tot ceea ce înseamnă procedura de achiziție, asistența oferită în programul de extindere a transportului public la nivel metropolitan etc. Așa cum am mai spus, dacă ghidul solicitantului aferent Axei 4.1 va prevedea explicit că putem achiziționa și autobuze, nu vom pregeta să depunem un proiect și în acest scop, pentru că ne dorim să folosim toate instrumentele financiare într-un mod integrat pentru a schimba transportul public în mod real. Este revoltător faptul că liberalii au lansat toată această falsă dezbatere bazându-se pe o minciună grosolană, în care au antrenat în mod nelegitim și incorect și autoritatea ADR Nord-Est”, a declarat primarul Mihai Chirica.

PNL Iaşi a dat drept exemplu situaţia Cracoviei, oraşul polonez în care „municipalitatea din Cracovia a achiziționat 107 autobuze noi, din care 75 sunt diesel Euro 6, cu 26.355.380 Euro, adică la un preț de 246.311 Euro autobuzul. Finanțarea a fost făcută în proporție de 85% prin Programul Operațional Regional POR 2014-2020”, proiect care nu poate fi pus în aplicare, după cum explică cei din PSD, deoarece proiectul polonez face parte dintr-un pachet de cinci investiții finanțate în cadrul programului operațional polonez „Infrastructură și mediu” – axa prioritară „Transport care respectă mediul”, un program de finanțare specific Poloniei și care nu are nicio legătură cu Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 – Axa 4.1.

“Liberalii mint cu nonșalanță și amestecă mere cu pere. Dacă ar fi avut un dram de profesionalism, atunci liberalii s-ar fi documentat temeinic și nu ar fi vorbit de surse de finanțare inexistente și exemple de finanțare europeană care nu sunt aplicabile orașului nostru”, a mai spus Mihai Chirica.

Partidul Naţional Liberal a revenit cu un comunicat de presă, prin care acuză, la rândul lor, PSD Iaşi de faptul că ascunde interese de altă natură decât binele comun al ieşenilor.

“Dacă Domnul Chirica este sigur că ieșenii acceptă să îi îndatoreze, atunci să aibă curajul să îi întrebe acest lucru. În spiritul corectei informări a opiniei publice, îl rugăm să înceteze să mai  arunce în spațiul public dezinformări evidente. Ne referim la faptul că, în mai multe rânduri, dumnealui a pomenit despre imposibilitatea achiziției de autobuze diesel prin fonduri puse la dispoziția Iașului prin Programul Operațional Regional (POR), lucru fals, pe care l-am demontat prin exemple puctuale și răspunsuri oficiale de la instituțiile îndrituite cu managementul Axelor de finanțare”, au conchis liberalii în comunicatul de presă din 27 iulie. 

Soluţia pe care PNL o consideră legală şi o propune, este achiziţionarea unor autobuze noi, diesel sau electrice, cu fonduri europene, în timp ce PSD, după ce a primit aprobarea majorității aleșilor locali reuniți în ședința Consiliului Local (CL) din 15 iulie, consideră că soluţia optimă este contractarea unui credit de la BERD.

Viva Fm Iaşi a realizat un sondaj pentru a afla care este soluţia pe care ieşenii o consideră optimă pentru achiziţionarea noilor autobuze.

 

ComentariiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Introduceti numerele afisate *